• خانه
  • بانک مقالات ادبی
  • معرفی کتاب «آدونیس در آینه‌ها» نویسنده «آدونیس»؛ مترجم «صالح بوعذار»/ اختصاصی چوک

معرفی کتاب «آدونیس در آینه‌ها» نویسنده «آدونیس»؛ مترجم «صالح بوعذار»/ اختصاصی چوک

چاپ ایمیل تاریخ انتشار:

zzzz

آدونیس در کتاب «صحنه و آینه‌ها» سعی کرده است تا نوع ادبی تئاتر و نمایش را در بافتِ شعر درهم تند و با آوردن دیالوگ‌ها، مونولوگ‌ها، روایت، ارجاعات اسطوره‌ای، تلمیحات تاریخی و دینی کتاب را فربه‌تر کند و راه را برای خوانش هرمنوتیکی و تأویلی هرچه بیشتر بگشاید و تا جایی که امکان دارد خواننده را در فهم و گشودن رمز و رازهای آن سهیم گرداند.  

   آدونیس در این اثر به خلق گونۀ شعر-نمایشنامه دست می‌یازد. چراکه در این کتاب از دیالوگ و گفتگو فراوان سود می‌جوید، و نیک می‌دانیم که گفتگو و دیالوگ ستون فقرات نمایشنامه است. بنابراین گونۀ شعر-نمایشنامه باعث غنای شعری از جمله چند صدایی (پلی‌فونی)، خلق جریان‌ها و مناسبات درون شعری شگرفی می‌شود.

گفتیم که آدونیس در این اثر از شکل و فرم نمایشنامه بهره می‌گیرد و از آن به سوی شعر و شاعرانگی حرکت می‌کند. به زبان دیگر، آدونیس از امکانات و ظرفیّت و ظرافت‌های نمایشی در جهت اعتلای شعر خویش بهره می‌برد و هرگز دغدغۀ آن نداشته است تا نمایشنامه‌ای شاعرانه بنگارد، بلکه از این تکنیک سود می‌جوید تا یکنواختی و تکرار و استبداد راوی و "من" استعلایی را بشکند و به "ما"­ و گفتمان نزدیک گردد. از سویی دیگر آدونیس با این رویکرد، آشکارا در پی استوار ساختن این امر است که میان انواع ادبی دیگر (شعر، رمان، نمایشنامه و ...) در حرکت و جوهر، تفاوت و جدایی نیست؛ چراکه جوهر راستین خودِ " نوشتن و آفرینش" است. آفرینشی که "انسان" مرکز ثقل آن است زیرا وی نیز، به‌سان ژاک دریدا باور دارد که تمام هستی و بخصوص "انسان" به مثابه "متن" است که باید از زوایای گوناگونی کاویده و تأویل گردد. 

همچنین آدونیس برای آنکه فاعلیّت شعر را ارتقا دهد و بیش از پیش، شعرِ خویش را بارور کند، از تکنیک "نقاب" بهره می‌جوید. وی با بهره‌گیری از تکنیک نقاب و فراخوانی شخصیّت‌های تاریخی، اسطوره‌ای و دینی، کلیشه‌ها و عادت‌های ذهنی مخاطب و نیز سنّت‌های ادبی مرسوم را درهم می‌شکند و مخاطب را در فضای شناوری از ابتکار، افسون و دلالت‌های معنایی بکر و هنری پرتاب می‌کند ■

نام کتاب: صحنه و اینه‌ها

نویسنده: آدونیس

مترجم: صالح بوعذار

شعر جهان_شعر عربی

رقعی_شومیز

تعداد صفحات: ۲۵۰ صفحه

نوبت چاپ: اول سال چاپ_زمستان ۱۴۰۱

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

معرفی کتاب «آدونیس در آینه‌ها» نویسنده «آدونیس»؛ مترجم «صالح بوعذار»

جلسات ادبی تفریحی

jalasat adabi tafrihi

اطلاعات بیشتر

مراسم روز جهانی داستان با حضور استاد شفیعی کدکنی، استاد باطنی و استاد جمال میرصادقی
جلسات ادبی تفریحی کانون فرهنگی چوک
روز جهانی داستان و تقدیر از قبادآذرآیین سال 1394
روز جهانی داستان و تقدیر از فریبا وفی سال 1395
یازدهمین جشن سال چوک و تقدیر از علی دهباشی شهریور 1395

جلسات کارگاهی آزاد

jalasat kargahi azad

اطلاعات بیشتر

تماس با ما    09352156692