• خانه
  • بانک مقالات ادبی
  • نقد فمینیستی داستان «آبجی خانم» نوشته‌ی صادق هدایت «نگار غلامعلی‌پور»/ اختصاصی چوک

نقد فمینیستی داستان «آبجی خانم» نوشته‌ی صادق هدایت «نگار غلامعلی‌پور»/ اختصاصی چوک

چاپ ایمیل تاریخ انتشار:

نقد فمینیستی داستان «آبجی خانم» نوشته‌ی صادق هدایت «نگار غلامعلی‌پور»

تبر دستِ کیست؟

داستان «آبجی خانم» صادق هدایت، از حقیقت تلخی حکایت می‌کند که با گذشت حدود 90 سال هنوز در جامعه دیده می‌شود. این که زنان خود را با معیارهای مردانه می‌سنجند، عمق نفوذ تفکر مردسالار را در جامعه نشان می‌دهد. که حتی در کشورهای توسعه یافته نیز دیده می‌شود که جراحی زیبایی و پروتز سینه بارزترین نمونه‌ی آن است.

در این داستان، دختری که زشت است و مورد پسند مردها نخواهد بود حتی از سوی مادرش نیز بی لطفی و تبعیض می‌بیند و بالطبع عقده ای، حسود، بدخلق و ناسازگار می‌شود. و در نهایت چاره ای جز خودکشی نمی‌بیند چون فکر می‌کند حق زندگی شاد و خوش از وی صلب شده.

در این نوشته جایگاه زن از دو زاویه مورد بررسی قرار می‌گیرد:

- شخصیت‌های اصلی داستان: آبجی خانم، ماهرخ، مادر ماهرخ

- نگاه و فرهنگ جامعه نسبت به زن

روایتی مردانه در جای جای داستان به چشم می‌خورد برای مثال دختر زشت از همان ابتدا از محبت مادر بی نصیب می‌شود و مادر در گوشش می‌خواند که چون زشت است بیخ گیسش می‌ماند و وبال گردن خواهد شد. و حتی یک بار هم سخنی از محبت، همدلی، عشق و دلسوزی مادرانه به میان نمی‌آید.

آبجی خانم در مقابل زشتی و تحقیر دیگران، دین‌داری را که از سوی جامعه پسندیده و مقبول است، همچون سپر دفاعی در برابر مردان انتخاب می‌کند و به این بهانه که «شوهرهای امروزه همه عرق‌خور و هرزه برای لای جرز خوب‌اند! من هیچ‌وقت شوهر نخواهم کرد.» سعی می‌کند در ظاهر خود را بی‌نیاز و قوی جلوه دهد، حال آن که در نهایت قربانی جامعه‌ی مردسالار می‌شود.

مادر آبجی خانم زنی دیکتاتور و تندخو به نظر می‌رسد. نویسنده صراحتاً بیان می‌کند «مانند اینکه از زنش می‌ترسید.» و «پدر ماهرخ متفکر قدم می‌زد که خرجش زیاد شده اما مادر او پاهایش را در یک کفش کرده بود که برای سر شب خیمه شب بازی لازم است.». گویی او مردانه تر از مرد عمل می‌کند و سمبل مردسالاری است. اگر مردسالاری تبر باشد او همچون دستی است که تبر را بر گردن آبجی خانم فرود می‌آورد. چرا که می‌توانست با دلداری و محبت از غم‌های دخترش بکاهد و تبعیضی بین ماهرخ و آبجی خانم قائل نشود.

ماهرخ که بخت یارش بوده و زیبا شده، همراه و مقبول جامعه و اطرافیان است. با وجود این نمی‌تواند از حصارهای تنیده‌ی جامعه به دور خود فراتر رود. وقتی به فکر کار کردن می‌افتد کاری جز کلفتی در خانه‌ی دیگران نصیبش نمی‌شود. و چه بسا در چنین خانه‌هایی ناموس و آبروی کلفت‌ها مورد تجاوز قرار می‌گیرد. گویا ماهرخ نیز از سوی نوکری مورد تجاوز قرار می‌گیرد و به ناچار تن به ازدواج با او می‌دهد بی آنکه بتواند در دفاع از خود و اعتراض به وضع موجود کلمه ای سخن بگوید. حتی اگر چنین جریانی پیش نیامده باشد نیز از زخم زبان‌ها در امان نیست: «حالا نگذار بگویم که ماهرخ دو ماهه آبستن است، من دیدم که شکمش بالا آمده بود اما به روی خودم نیاوردم، من او را خواهر خود نمی‌دانم».

نگاه جامعه به زن به عنوان جنس ضعیف و درجه‌ی دوم کاملاً مشهود است. در آن سال‌ها رایج بوده زنانی را که پسر دارند، با نام پسرهایشان بخوانند مانند «ننه حسن». همان طور که در حال حاضر نیز زنان با فامیل شوهرشان خوانده می‌شوند.

«25 تومان شیربها می‌دهند، 30 تومان مهر می‌کنند.....» که در آن زمان مبلغ خوبی بوده و مادر ماهرخ راضی به نظر می‌رسد و طوری جریان را برای پدر او شرح می‌دهد که گویی کار تمام شده و جواب مثبت داده. هنوز هم در برخی مناطق بین خانواده‌ها مرسوم است که هنگام خواستگاری و ازدواج، شوهر علاوه بر مهریه ای که برای زن معین شده، موظف به پرداخت مالی برای والدین زن می‌شود که آن را شیربها می‌گویند. و مانند این است که زن را از خانواده‌اش خریداری می‌کند. که نشان دهنده‌ی جایگاه پایین زن در این فرهنگ‌ها است. که زن را هم سطح کالایی قابل معامله و ابزاری برای مرد می‌بینند.

آوازی که ننه حسن در شب عروسی می‌خواند نیز خالی از زخم زبان به خانواده‌ی عروس نیست: «آمدیم باز آمدیم از خونه داماد آمدیم همه ماه و همه شاه و همه چشم‌ها بادومی.».... «آمدیم باز آمدیم از خونه عروس آمدیم همه کور و همه شل و همه چشم‌ها نم نمی.» امروزه نیز در برخی روستاها چنین آوازهایی رایج است.

همچنین در جایی از متن، هدایت زن‌ها را «زنکه شلخته‌ها» نوشته که به نظر می‌رسد آگاهانه و نظر شخصی وی بوده است. و در نهایت با جمله‌ی «موهای بافته‌ی سیاه او مانند مار به دور گردنش پیچیده شده بود» بیان می‌کند که علت قربانی شدن آبجی خانم، زن بودنش است.

صادق هدایت با نوشتن این داستان صدای اعتراض‌اش را به روابط ناعادلانه‌ی حاکم بر جامعه‌ی زنان بلند می‌کند. داستان او فریادی است علیه روابط و مناسبات بی‌رحمانه‌ای که زن را مقابل زن و مادر را مقابل دختر قرار می‌دهد.


نخستین بانک مقالات ادبی، فرهنگی و هنری چوک

http://www.chouk.ir/maghaleh-naghd-gotogoo/11946-01.html

داستان های حرفه ای ادبیات ایران و جهان را از اینجا دانلود کنید.

http://www.chouk.ir/downlod-dastan.html

دانلود ماهنامه‌هاي ادبيات داستاني چوك و فصلنامه شعر چوک

http://www.chouk.ir/download-mahnameh.html

دانلود نمایش رادیویی داستان چوک

http://www.chouk.ir/ava-va-nama.html

دانلود فرم پیش ثبتنام آکادمی داستان نویسی چوک

http://www.chouk.ir/tadris-dastan-nevisi.html

فعاليت هاي روزانه، هفتگي، ماهيانه، فصلي و ساليانه كانون فرهنگي چوك

http://www.chouk.ir/7-jadidtarin-akhbar/398-vakonesh.html

بانک هنرمندان چوک صحفه ای برای معرفی شما هنرمندان

http://www.chouk.ir/honarmandan.html

شبکه تلگرام کانون فرهنگی چوک

https://telegram.me/chookasosiation

اینستاگرام کانون فرهنگی چوک

http://instagram.com/kanonefarhangiechook

بخش ارتباط با ما برای ارسال اثر

http://www.chouk.ir/ertebat-ba-ma.html

دیدگاه‌ها   

#3 علی 1399-03-28 06:22
این داستان یکی از داستان هایی اجتماعی فرهنگی صادق هدلیته که در آن به جایگاه حقیری که متاسفانه بر زنان تحمیل شده نشان میدهد.اما به نظرمن چیزی که بیشتر در این داستان به چشم میاد علاوه بر حالا نگاه های ابزاری به زنان، حس ظاهر بینی رو صادق هدایت خواسته بیان کنه تا جایی که حتی این حس ظاهر بینی افراد جامعه(چه زن و چه مر!) باعث شده که مادر آبجی خانم هم محبت مادری رو به خاطر ظاهر زشتش از او دریغ کنه و حتی این ظاهر زشت جلوی دیده شدون محسنات آبجی خانم رو بگیره!! در جایی از داستان میبینین که ماهرخ با این که از عباس هم آبستن بوده قبل ازدواج اما مادرش چون دختر زیبایی بوده از او دفاع میکنه و به آبجی خانم که اهل نماز و عبادت بوده میگه همه ی نماز ها و عبادت هات هیچ ان و ارزشی ندارند چون زشت هستی پس لیاقت تشویق هم نداری و چون خواهرت زیباست اگرم اشتباهی کرده باشی مستحق بخشش و مهربانیه!! و همانطورکه در نقد هم اشاره شده بود در واقع یک نوع دوگانگی رفتاری رو میتوان از آبجی خانم هم دید!! یعنی در عین حال که برای عبادت و تغزیه پایبند است اما در عین حال حسادت رو که یکی از زشت تریت رفتار های اخلاقی و مورد مذمت در اسلام است دارد. در واقه یک نوع تلاش بی اندازه ای برای اثبات خودش و تسکین دادن به خود رو میشه از رفتار های آبجی خانم هم فهمید.
#2 فاطمه بیرانوند 1397-08-21 11:20
نقدتون واقعا عالی بود لذت بردم. واقعا من به این نتیجه رسیدم که آمار بالای طلاق در جامعه ی امروزی به خاطر اینه که دخترها فکر می کنند که اگه ازدواج نکنند نمی تونند وجهه اجتماعی بدست بیارند و برای همین با عجله و شتابزده و بدون اینکه به این بیندیشند که آیا آمادگی لازم برای اداره کردن زندگی زناشویی رو دارند تن به ازدواج میدن و بعد از ازدواج وقتی با تعداد زیاد مشکلات مواجه میشن کم میارن و در آخر کارشون به طلاق می کشه
#1 ... 1397-06-19 03:04
سلام، ممنون تحلیل جالبی بود، ولی من فکر میکنم در لایه های پایین تر نابرابری های ناخواسته بیشتری مد نظر صادق هدایت بوده نه فقط بحث مرد یا زن بودن بلکه حتی بحث عذا و عروسی، شاد بودن و ناراحت بودن و ... که در بند آخر به آن ها اشاره شده، من که عصاره داستان رو در بند آخر میدونم و چندین بار خوندمش و هنوز سیر نشدم.

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

جلسات ادبی تفریحی

jalasat adabi tafrihi

اطلاعات بیشتر

مراسم روز جهانی داستان با حضور استاد شفیعی کدکنی، استاد باطنی و استاد جمال میرصادقی
جلسات ادبی تفریحی کانون فرهنگی چوک
روز جهانی داستان و تقدیر از قبادآذرآیین سال 1394
روز جهانی داستان و تقدیر از فریبا وفی سال 1395
یازدهمین جشن سال چوک و تقدیر از علی دهباشی شهریور 1395

جلسات کارگاهی آزاد

jalasat kargahi azad

اطلاعات بیشتر

تماس با ما    09352156692