تشویق کودکان به مطالعه/«مائده مرتضوی»

چاپ ایمیل تاریخ انتشار:

خیلی از پدر و مادرها دوست دارند که فرزندانشان کتاب خوان و اهل مطالعه باربیایند ولی با راه‌های علاقه مند کردن بچه‌ها به مطالعه آشنا نیستند. اگر شما هم به دنبال راهکارهای عملی و کاربردی برای تربیت فرزندان علاقه مند به کتاب خوانی و تشویق کودکان به مطالعه هستید، این راهکارها را بخوانید: سعی کنید کتاب خوانی را برای فرزندتان تبدیل به عادت کنید. برای این کار از سن یک سالگی هر شب برایش داستان بخوانید. وقتی فرزندتان به مدرسه رفت و توانست کتاب بخواند، یعنی از کلاس اول ابتدایی، شروع کنید با هم کتاب بخوانید به این صورت که برای اینکه کودک خسته نشود نوبتی کتاب بخوانید یعنی مثلاً به کودک بگویید یک خط تو بخوان و یک خط من و یا یک صفحه تو بخوان و یک صفحه من. برای فرزندتان کتاب‌های خوب تهیه کنید.

می‌توانید در کتابخانه‌های عمومی عضو شوید و مرتب برای گرفتن کتابهای جدید به کتابخانه و یا کتاب فروشی بروید. راز علاقه مند کردن کودکان به مطالعه، شناختن موضوعات و نوع کتابهای مورد علاقه آن‌هاست. پس با بچه‌ها صحبت کنید و کتابها و نویسندگان مورد علاقه‌شان را شناسایی کنید و مجموعه کتابهایی را برای کودکان تهیه کنید که آن‌ها واقعاً به خواندن آن علاقه مندند. مکانی در خانه را به مطالعه کودکان اختصاص دهید که نور کافی داشته باشد و به دور از سر و صدا و عوامل مزاحم مانند تلویزیون باشد. با فرزندتان در مورد کتابها با اشتیاق و علاقه صحبت کنید و از معلم فرزندتان نام کتابهای خوب را جویا شوید. مطالعه در کودکان را محدود به خواندن کتاب نکنید، نشریات و مجلات کودکانه را شناسایی کنید و برای کودک خریداری کنید یا آبونمان شوید. از بچه‌ها بپرسید چه کتابی می‌خوانند و این کار را زیاد بکنید. وقتی خود من بچه بودم در حسرت بحث کردن درباره کتابها بودم. دوست داشتم کتاب بخوانم اما نمی‌توانستم و جالب نبود درباره‌اش با دوستانم حرف بزنم. برای همین برای کسانی که به خواندن علاقه نشان می‌دادند، به خصوص بزرگسالان، ارزش زیادی قائل بودم. بچه‌ها برای خواندن به مکانهای امن و راحت عشق می‌ورزند. بعضی‌ها دوست دارند زیر اشیا دراز بکشند. من می دانم که فضا و جا اغلب کم هم هست اما اگر می‌توانید مکانی در کلاس یا کتابخانه کنار بگذارید تا بچه‌ها برای خواندن در آنجا آزاد باشند. صندلی‌های نرم یا حتی وسایلی مثل چادر اسباب بازی عالی هستند. شاید بتوانید از کسی خواهش کنید که این ساخت و

سازها، برایتان انجام بدهد. لااقل از آنها سؤال کنید! همیشه تعدادی نمایشگاه فصلی وجود دارد اما شما هم می‌توانید نمایشگاه‌های متفاوتی داشته باشید. می‌توانید کلکسیونی از کتابها را به بچه‌ها بدهید تا درباره آنها نقد بنویسند یا کشوی کوچکی در کنار قفسه کتابها داشته باشید که بچه‌ها بتوانند آزادانه نظراتشان را بنویسند. یادگرفتن خواندن، بزرگ و هیجان انگیز است. شما می‌توانید جایی برای نوشتن پیغام‌های روزانه و اطلاعیه‌های خاص کنار بگذارید. درست مثل دفاتر کار که یک تابلو برای آگهی و پیغام‌های شخصی به نام کارکنان وجود دارد. اگر چنین چیزی داشته باشید، مردم حتماً از آن استفاده می‌کنند. پدر و مادرها را تشویق کنید وقتی بچه‌ها دنبال کتاب می‌گردند، به نام آنها پیغام بگذارند و آنها را تشویق کنند. این هم راه جالب دیگری برای عادت کردن به مطالعه است. کتابدارها هم می‌توانند یک گوشه از کتابخانه را به فضای کاری تبدیل کنند تا بچه‌ها برای خواندن یک کتاب مصور یا یک شعر به آنجا بروند. تنها چیزی که لازم دارید یک صندلی، یک تابلو و یک زنگ کوچک است. از زنگ وقتی استفاده می‌کنید که کسی بخواهد یک داستان یا افسانه را تعریف یا اجرا کند. این طوری از دیگران برای تماشا و شنیدن دعوت می‌کنید. اگر این کار به نظرتان بی نظم و آشوب ناک می‌رسد، زمانهای خاصی برای اتفاق افتادنش در نظر بگیرید. کسانی که ذوق تئاتر بازی کردن دارند می‌توانند با لباس مبدل بچه‌ها را به ذوق بیاورند. این لباس مبدل می‌تواند بسیار ساده باشد. کلید کار در صحبتی است که می‌کنید. شما باید سر نخ‌هایی به بچه بدهید تا حدس بزنند شما کدام شخصیت از کدام کتاب هستید ممکن است بچه‌ها حدسشان را روی برگه‌ای بنویسند و اگر درست حدس زده باشند، جایزه بگیرند. شما باید به خوبی به داستان مسلط باشید و اگر شخصیت‌های فرعی را انتخاب کنید، بازی جالب‌تر می‌شود. پیشنهادات من اینها هستند. لباس آزمایشگاه برای ماری کوری یک ردای سیاه برای استادی در داستان هری پاتر. اگر وقت زیادی ندارید یا در زمانهای کوتاه با بچه‌ها در تماس هستید باید از راههای سریع‌تری استفاده کنید. یک پیشنهاد خوب در این مورد معماها و واقعیات باورنکردنی است. همیشه چنین کتابهایی در کتابخانه وجود دارد. شما می‌توانید آنها را در میز امانت نگه دارید و وآماده باشید که هر روز یک واقعیت جالب یا یک معما به بچه‌ها ارائه کنید.


 

نخستین بانک مقالات ادبی، فرهنگی و هنری چوک

http://www.chouk.ir/maghaleh-naghd-gotogoo/11946-01.html

داستان های حرفه ای ادبیات ایران و جهان را از اینجا دانلود کنید.

http://www.chouk.ir/downlod-dastan.html

دانلود ماهنامه‌هاي ادبيات داستاني چوك و فصلنامه شعر چوک

http://www.chouk.ir/download-mahnameh.html

دانلود نمایش رادیویی داستان چوک

http://www.chouk.ir/ava-va-nama.html

دانلود فرم ثبتنام آکادمی داستان نویسی چوک

http://www.chouk.ir/tadris-dastan-nevisi.html

فعاليت هاي روزانه، هفتگي، ماهيانه، فصلي و ساليانه كانون فرهنگي چوك

http://www.chouk.ir/7-jadidtarin-akhbar/398-vakonesh.html

بانک هنرمندان چوک صحفه ای برای معرفی شما هنرمندان

http://www.chouk.ir/honarmandan.html

شبکه تلگرام کانون فرهنگی چوک

https://telegram.me/chookasosiation

اینستاگرام کانون فرهنگی چوک

http://instagram.com/kanonefarhangiechook

بخش ارتباط با ما برای ارسال اثر

http://www.chouk.ir/ertebat-ba-ma.html

نوشتن دیدگاه

تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید

جلسات ادبی تفریحی

jalasat adabi tafrihi

اطلاعات بیشتر

مراسم روز جهانی داستان با حضور استاد شفیعی کدکنی، استاد باطنی و استاد جمال میرصادقی
جلسات ادبی تفریحی کانون فرهنگی چوک
روز جهانی داستان و تقدیر از قبادآذرآیین سال 1394
روز جهانی داستان و تقدیر از فریبا وفی سال 1395
یازدهمین جشن سال چوک و تقدیر از علی دهباشی شهریور 1395

جلسات کارگاهی آزاد

jalasat kargahi azad

اطلاعات بیشتر

تماس با ما    09352156692